השתלת תאי בטא לבלב, שמקורם בתאי גזע, הובילה לריפוי בחולי סוכרת סוג 1. כך פורסם לאחרונה בכתב העת Diabetes Journal. ההשתלה התאפשרה בעזרת תאי גזע מתורם - תאי גזע אלוגנאים - שהתמיינו לתאי בטא. הממצאים הוצגו בכנס השנתי של איגוד הסוכרת האמריקאי (ADA) שנערך בחודש יוני האחרון בסן דייגו בקליפורניה ועליהם מדווח דן אבן בכמוני.
עוד בעניין דומה
החוקרים מציינים כי מנתוניו העדכניים של הניסוי הקליני VX-880 עולה הפוטנציאל של איים אלוגניים שמקורם בתאי גזע לייצר אינסולין ולשחזר את הבקרה הגליקמית בחולים עם סוכרת סוג 1.
טיפול VX-880 של חברת Vertex Pharmaceutical האמריקאית הוא טיפול בתאי גזע מתורם שעברו התמיינות לתאי בטא בלבלב. לאחר שלבי מחקרים בבעלי חיים, בשנים האחרונות כבר מבוצעים ניסויים קליניים על תאים אלה המוזרקים בעירוי לאנשים עם סוכרת סוג 1 לווריד שער הכבד שבחלל הבטן. המחקר הראשון בוצע במכון לתאי גזע של אוניברסיטת הרווארד ודווח באוקטובר 2021. הטיפול הוביל לייצור תאי בטא חדשים בלבלב של המטופל הראשון שזכה בטיפול החלוצי – תאים שהחלו לייצר אינסולין באופן תקין תוך 90 יום מההשתלה.
על פי הדיווח הנוכחי, במחקר נוסה הטיפול VX-880 על שישה מטופלים, בגיל ממוצע 44, עם סוכרת סוג 1 שאובחנה בילדותם. הנבדקים תועדו בתחילת המחקר עם המוגלובין מסוכרר HbA1C ברמה 8.1% בממוצע ועברו בשנה שלפני תחילת המחקר שלושה התקפי היפוגליקמיה חמורים בממוצע. תאי הבטא של שני המטופלים הראשונים שקיבלו את הטיפול החלו לייצר אינסולין בתום שנה, אחד מהם אף נרפא מהמחלה כך שלא היה זקוק לטיפול באינסולין לאיזון רמות הסוכר בדם ותוך שימור רמות המוגלובין מסוכרר תקינות של עד 7%.
תוצאות דומות נצפו גם אצל שלושה מטופלים נוספים במחקר, שקיבלו את הטיפול שהוביל לייצור תקין של אינסולין מתאי הבטא שהושתלו לפני פחות משנה, כאשר באחד מהמטופלים הוגדרה החלמה מלאה. למעשה, שניים מתוך ששת המטופלים שנכללו במחקר, כשליש מהנבדקים, הגיעו לריפוי מסוכרת סוג 1. מטופל שישי נשר מהמחקר, לטענת החוקרים מסיבות שאינן קשורות למחקר עצמו.
הממצאים החדשים, מציין הכתב, הם דרמטיים, בין השאר בהתחשב בכך שהנבדקים שקיבלו את הטיפול היו כולם מאובחנים עם סוכרת סוג 1 קשה שלוותה בהתקפי היפוגליקמיה חמורים. עם זאת מצוין כי במקביל לעירוי לקבלת תאי הבטא שמקורם בתאי גזע בתרופה VX-880, המטופלים נדרשים לקבל טיפולים בתרופות שמדכאות את המערכת החיסונית כדי למנוע דחייה של התאים שהושתלו.
עם פרסום הממצאים החדשים אמר ד"ר טרבור רייכמן מאוניברסיטת טורונטו, שעמד בראש צוות החוקרים: "הממצאים החדשים מדגימים את הפוטנציאל של תאי גזע שמתמיינים לתאי בטא כטיפול עתידי למטופלים עם סוכרת סוג 1, באופן שמצביע על עידן חדש שיוכל לחסוך את הצורך במתן קבוע של אינסולין לשמירה על איזון ברמות סוכר בדם".
חוקרת נוספת בצוות, ד"ר מרינה קריסטינה נוסטרו, אמרה: "מרגש אותנו לראות בבדיקת הסבילות לסוכר שהפרשת האינסולין אצל המטופלים דומה לזו של אנשים בריאים ללא סוכרת סוג 1. עבור מי שנמצאים במעבדה ועוסקים במחקר בסיסי, כל העבודה שהשקענו היא עבודה שמגיעה מאהבה. ניסינו לייצר תאי בטא כל כך הרבה זמן, וכשאנו חוזים בזה עכשיו – זה פנטסטי".