מחקר בינלאומי שנערך באוניברסיטת מערב סידני הראה שטיפול בסוכרת הריונית מתחילת ההריון מוסיף הגנה מפני סיבוכי הריון והוריד את הסיכון ללידה מוקדמת, תסמונת מצוקה נשימתית, סיכון לתינוק גדול ואף מוות ליילוד.
עוד בעניין דומה
המחקר בחן האם טיפול בסוכרת הריונית לפני השבוע ה-20 להריון בקרב נשים הרות עם גורמי סיכון לסוכרת, משפר את בריאות האם והתינוק ומביא לירידה בסיבוכי הריון ולידה. המחקר התפרסם ב-New England Journal of Medicine.
באמצעות מחקר אקראי מבוקר שנערך ב-17 בתי חולים באוסטרליה, אוסטריה, שוודיה והודו, נסקרו למעלה מ-43,000 נשים הרות לפני השבוע ה-20 להריון ומהן וגיוסו 802 נשים עם סוכרת הריון לפי הגדרת ארגון הבריאות העולמי ולפחות גורם סיכון אחד לסוכרת.
הנשים חולקו באופן אקראי לשתי זרועות, זרוע שקיבלה טיפול מוקדם בסוכרת הריונית לפני שבוע 20 וזרוע שקיבלה טיפול מאוחר יותר בהתאם לתוצאות של בדיקת העמסת סוכר 75 גרם (OGTT) אשר בוצעה בין שבועות 24-28 להריון (ביקורת). המחקר בדק את תוצאים שליליים באם, בעובר וביילוד.
תוצאות המחקר הראו כי טיפול מיידי בסוכרת הריונית לפני השבוע ה-20 להריון ובמיוחד לפני השבוע ה-14 מוביל לשיפור מדדי היילוד המורכבים מלידה מוקדמת, לידה טראומטית, סיכון ללדת יילוד גדול (מקרוסומיה), כליאת כתפיים של היילוד במהלך הלידה הידועה (דיסטוציה), תסמונת מצוקה נשימתית ומוות ילוד.
פרופ' דיוויד סימונס מבית הספר לרפואה באוניברסיטת מערב סידני, שעמד בראש המחקר, ציין שבעיות נשימה ביילוד הדורשות חמצן הופחתו כמעט בחצי ומספר הימים הדרושים בטיפול נמרץ יילודים או ביחידה לטיפול מיוחד ירד ב-40%. יתר על כן, הנזק החמור לתעלת הלידה של האם ובסביבתה, פגיעה בפרינאום (חיץ הנקבים), הצטמצם בלמעלה משלושה רבעים.
החוקרים סיכמו כי המחקר מספק ראיות חדשות עבור נשים הרות שנחשבות בסיכון גבוה יותר לבדיקות מוקדמות ולטיפול בסוכרת הריונית, מעבר לגישה המומלצת הנוכחית של התערבות בשבוע 24-28.
בדיקות לסוכרת הריונית מוצעות באופן שגרתי בשבועות אלו בהריון, ואילו נשים הרות בסיכון גבוה יותר לסוכרת לרוב נבדקות גם בשלב מוקדם כדי לא "לפספס" אבחון סוכרת מסוג 2 במידה שערכי הסוכר בדם גבוהים מהנורמה, אך עדיין מתחת לאלה המוגדרים כאבחנת סוכרת מסוג 2. "אנו סברנו שעלינו לטפל בנשים אלו אך חסרו נתונים להדגמת ההשפעות של טיפול כזה על האם או התינוק. עכשיו מילאנו את פער הידע הגדול הזה, שכנראה משפיע על מיליוני הריונות מדי שנה", אמר פרופ' סימונס.
יחד עם זאת, צוות המחקר ממליץ על ניסויים מאששים נוספים ומחקרי מעקב ארוכי טווח של צאצאים על מנת להבין באופן מדויק לאילו יעדים גליקמיים יש לשאוף בטיפול בסוכרת הריוניות והאם גם נשים ללא גורמי סיכון לסוכרת יכולות ליהנות מטיפול מוקדם בסוכרת.
ד"ר מריאנה ירון, מומחית ברפואה פנימית ואנדוקרינולוגיה במרכז DMC לטיפול בסוכרת ובמכון לאנדוקרינולוגיה, מטבוליזם ויתר לחץ דם, בבית החולים איכילוב בתל אביב, הוסיפה: "מדובר במחקר חשוב אשר הראה כי בנשים הרות עם ערכי סוכר לא תקינים כבר מתחילת הריון ו/ או בסיכון לפתח סוכרת הריון, טיפול מוקדם לפני שבוע 20 בהריון הוביל להורדת סיכון של מכלול של סיבוכי הריון ולידה ובעיקר יילוד בהשוואה להתחלת הטיפול לאחר אבחון סוכרת הריון בשבוע 24-28 כמקובל היום.
"הקפדה על העקרונות הבאים כבר בתחילת ההריון יכולה לסייע לתמוך בהריון בריא: להתאים תכנית תזונה אישית עם דיאטנית עם פיזור נכון של הפחמימות בארוחות, לנטר את רמות הסוכר באופן שוטף לאורך היום, עדיף בעזרת מד סוכר רציף וללא דקירה אשר ישקף בכל זמן נתון את מצב רמות הסוכר וגם יסייע להבין כיצד מזונות משפיעים על רמות הסוכר, ולהיות במעקב הריון שוטף. בנוסף, כדאי להימנע במהלך ההריון ממזון מעובד ותעשייתי, להגביר צריכת סיבים תזונתיים, לקיים פעילות גופנית במרבית ימי השבוע ולשתות מים בכמות מספקת לפי המלצת הצוות המטפל".